Вибір сорту пшениці озимої за економії ресурсного забезпечення

Експертна думка 02.08.2022

Невпинно біжить час наближаючи посівну компанію озимих культур, і за умов гострого розбалансування паритету цін, закономірно аграрії стають перед дилемою: а чи проводити взагалі сортооновлення та сортозаміну озимих колосових? Якими критеріями оперувати при виборі сорту пшениці, щоб не втратити продуктивність за спрощення технології?

Отже, розпочну з відповіді на перше запитання. Чомусь в аграріїв сформувалась хибна практика, що за умов нестачі або обмеженої кількості грошових ресурсів,зекономити можна на насінні. Наприклад, є товарна пшениця вирощена на полі масової репродукції, то чому не зекономити на закупівлі еліти. І це перша стратегічна помилка. Адже, якщо в гібридів ефект гетерозису – а саме (гібридна сила) — явище, коли саме в першому поколінні проявляється підвищена життєздатність, продуктивність, ріст, стійкість проти шкідників, хвороб, і т.д., то в сортів ефект гетерозису розтягнутий по роках, а у сучасних сортів він максимально проявляється в перших двох - трьох поколіннях після категорії еліта. Тому досвідчені господарі розуміють, істину - якщо міндобрива, засоби захисту, пальне треба щорічно оновлювати, витрачаючи великі гроші, то енергія сорту працює на урожай безкоштовно гарантовано 3 роки. Тому, дорогі колеги, намагайтеся регулярно оновлювати сорти. Тільки за рахунок їх генетичного потенціалу можна досягти підвищення врожайності на 10-20 ц/га. Отже, кожен рік можна купити невелику кількість елітного насіння нового сорту, засівати певну площу і таким чином постійно здійснювати сортооновлення.

Не забуваймо й те, що сорт озимої пшениці є вагомим фактором формування її врожайності. За середніми даними як випробувань на випробувальному полігоні, так і виробничих посівах, тільки використання сорту, найбільш адаптованого до конкретних ґрунтово-кліматичних умов, без будь-яких інших факторів у різні роки дає приріст врожаю до 8–15 ц/га. Ось вам і причина проводити сортооновлення.

Однак успадкований генетичний потенціал сорту не може сам по собі гарантувати відповідну урожайність, оскільки реалізація потенціалу значно залежить від регульованих і не регульованих чинників довкілля, створення для кожного сорту відповідних умов і сортової агротехніки. Тому сучасна селекційна наука одним із пріоритетних напрямків визначила створення сортів адаптивного типу. В чому ж родзинка даних сортів?

Причиною розвитку даного напрямку селекції на відбір високоадаптивних форм є тенденція до збільшення розриву між рекордною і середньою урожайністю головних сільськогосподарських культур (звичайне співвідношення 4:1), підвищення залежності величини й якості урожаю від рівня технології вирощування, а також від погодних умов (варіабельність урожайності за роками на 60–80% зумовлена кліматичними «гойдалками» природи). Складність цієї роботи полягає в тому, що існує протиріччя між високою продуктивністю генотипу та його стійкістю до несприятливих чинників навколишнього середовища (чим більше енерґетичних ресурсів рослина витрачає на підтримання високої стійкості, тим менше їх залишається для формування врожаю за нормальних умов).

Тому введення у виробництво сортів пшениці озимої, які здатні максимально ефективно використовувати біокліматичний ресурс конкретного регіону, виявляти толерантність до стресових умов середовища, забезпечувати достатньо високу реалізацію генетичного потенціалу продуктивності, є стратегічним завданням сучасної селекційної науки. За постійної дії мінливих природних і антропогенних факторів нові високоадаптивні сорти мають гарантувати одержання стабільно високих врожаїв зерна.

До Вашої уваги під торговою маркою RYASNO на ринок України виходять сорти пшениці озимої адаптивного напрямку:

ЛГ КЕРАМІК, оригінатор: Лімагрейн Юроп, Франція.

Середньопізній сорт м’якої безостої (різновидність лютесценс) хлібопекарської озимої пшениці (клас А).

Сорт ЛГ КЕРАМІК внесений в державний реєстр в 2020 році. Інтенсивного типу, володіє відмінною комбінацією високого рівня врожайності, високої толерантностідохвороб та високих якісних показників. Універсальний до типів ґрунтів. Завдяки добрій адаптивності, за посівними площами в Європі виходить в трійку лідерів возимому клині.

Переваги сорту: Характеризується високою здатністю до продуктивного кущення. Має добру стійкість до найпоширеніших хвороб: до борошнистої роси 7 - 8 балів,проти бурої іржі 8 - 9 балів, проти фузаріозу колоса 7 - 9 балів. Стійкість проти мухи шведської 8 - 9 балів, проти клопа-черепашки 8 - 9 балів. Високостійкий довилягання та осипання зерна в колосі.

Сорт високопродуктивний, потенціал урожайності 118 – 130 ц/га.

Рекомендації з вирощування: Потребує інтенсивну технологію з достатнім азотним живленням. Регулятори росту необхідно вносити тільки при формуваннінерівномірного стеблостою. Задовільно переносить стерньові попередники.

Строки сівби – від оптимально-ранніх до середніх. Норма висіву 4,0-5,0 млн. схожих насінин/га.

НОРДКАП, оригінатор: Заатен-Уніон ГмбХ, Німеччина.

Високоврожайний сорт з потужною добре розвинутою кореневою системою. Середньопізній, безостої (різновидність лютесценс) хлібопекарської озимої пшениці (філер). Сорт Нордкап середньо інтенсивного типу вирощування, забезпечує стабільний високий рівень врожайності за рахунок добре розвинутого головного стебла. Має виняткову стійкість до фузаріозу колосу та вилягання. Володіє доброю адаптивністю як до різних кліматичних умов, так і до різних технологій за рівнем інтенсивнсті.

Переваги сорту: Характеризується доброю здатністю до продуктивного кущення (від 4 до 6 стебел). Має добру стійкість до найпоширеніших хвороб: до борошнистої роси8 балів, проти бурої іржі 8 - 9 балів, проти фузаріозу колоса 9 балів. Високостійкий до вилягання та осипання зерна в колосі.

Сорт високопродуктивний, потенціал урожайності 115 – 120 ц/га.

Рекомендації з вирощування: Потребує середньої інтенсивності технологію з достатнім азотним живленням. Регулятори росту необхідно вносити тільки приформуванні нерівномірного стеблостою. Універсальний до різних типів ґрунтів.

Строки сівби – від оптимально-ранніх до середніх. Норма висіву - 3,8-5,0 млн. схожих насінин/га.

Ще один напрямок сучасної селекційної науки – створення сортів компенсаторного типу. Зазвичай сорти даного напрямку наділені здатністю компенсуватиознаки продуктивності у разі їх випадання під час вегетації. Наприклад, маючи високий потенціал весняного кущення, дані сорти добре компенсуватимуть зрідження, яке може виникнути через несприятливі умови осені та зимового періоду. Якщо в результаті несприятливих погодних умов і весняне кущення буломалопродуктивним, рослини компенсаторного типу формуватимуть великий добро озернений колос з високою вагою 1000 насінин.

Під троговою маркою RYASNO сільськогосподарським виробникам пропонується сорт компенсаторного типу ЧІРОН, оригінатор: Заатен-Уніон ГмбХ, Німеччина.

Високоврожайний сорт з високою зимотійкістю та посухостійкістю. Сорт компенсаторного типу (здатен компенсувати ознаки продуктивності під час вегетації), щонаділяє його пластичністю як до ґрунтово-кліматичних умов вирощування, так і до різних за інтенсивністю технологій. Підходить для посіву після кукурудзи.

Сорт комбінує високу стійкість до фузаріозу колоса з високою стійкістю до хвороб листків. Забезпечує зерно із стабільним, високим вмістом білку та числа падіння.

Переваги сорту: Характеризується доброю здатністю до продуктивного кущення (від 4 до 6 стебел). Має добру стійкість до найпоширеніших хвороб: до

борошнистої роси8-9 балів, проти бурої іржі 8 балів, проти фузаріозу колоса 8-9 балів. Високостійкий до вилягання (8-9 балів) та осипання (8-9 балів) зерна в колосі.

Сорт високопродуктивний, потенціал урожайності 112 – 118 ц/га.

Рекомендації з вирощування: Не вибагливий до технології вирощування. Регулятори росту необхідно вносити тільки при формуванні нерівномірного стеблостою. Універсальний до різних типів ґрунтів. Строки сівби – від ранніх до середньопізніх. Норма висіву 3,5-4,5 млн. схожих насінин/га.

Дорогі друзі, сучасна селекційна наука постійно розвивається, і готова надати господарям гідні рішення для вибору сортів як для технологій різного ресурсного забезпечення, так і адаптовані до нестабільних погодних умов.